Välj rätt stålsträngar


Att välja rätt stålsträngar är inte alltid det lättaste. Som man kan läsa på startsidan är valet av tjockleken på stålsträngarna mycket viktigt för att få önskad karaktär i ljudet. För- och nackdelarna med tjocka respektive tunna strängar kan man läsa om på startsidan – här kan man istället läsa mer ingående om just stålsträngar och det man bör tänka på för att välja rätt.Bild på gitarr med stålsträngar

  • Gitarrkroppen – En bra tumregel är att gitarrer med mindre kroppar passar bättre med tunnare strängar, medan gitarrer med större kroppar passar bättre med tjocka strängar. Större gitarrer har potential att resonera mycket starkt och fylligt – väljer man tunna stålsträngar utnyttjar man inte den potentialen helt.
  • Spelstilen – Om du spelar mycket plock – det vill säga med fingrarna – är tunnare strängar att föredra. Om du istället spelar mycket med plektrum (och så kallad strumming) är tjockare strängar ett bättre val. Det är vanligare att de som strummar väljer stålsträngar framför nylon, och att de som plockar mycket väljer nylonsträngar framför stål. Det här är dock inte alls hugget i sten. De som plockar kan också använda sig av stålsträngar och vice versa.
  • Karaktär – Här behöver strängtjocklekarna återigen tas upp. Tunnare stålsträngar ger en ljudbild som förstärker diskanten (de höga frekvenserna), medan tjockare strängar istället förstärker basfrekvenserna.
  • Skicket på din gitarr – Stålsträngar utsätter gitarrhalsen för ganska stora påfrestningar. Har man en gammal och ömtålig gitarr som man är rädd om, bör man överväga att välja tunnare strängar. Tunnare strängar är snällare mot gitarren då de inte skapar ett lika stort tryck.

 

 

Stålsträngar – vilket material?

Stålsträngar finns i väldigt många olika typer av material. Här tas de mest populära materialen och deras karaktärer upp.

  • Brons – Bronssträngar har en klar, ganska högfrekvent och ihållig karaktär. Nackdelen med dem är att åldras snabbt på grund av att brons tenderar att oxidera relativt snabbt.
  • Fosfor-brons – Har en lite varmare och mörkare karaktär än bronssträngar, även om en viss krispighet fortfarande kan höras. Den största fördelen är kanske att fosfor förlänger strängarnas livslängd markant.
  • Aluminium-brons – Basen och de högsta frekvenserna i ljudbilden förstärks med dessa strängar. Ger en något klarare ton än fosfor-brons.
  • Brass (mässing) – Ger en högfrekvent och något metallisk karaktär.
  • Coated (polymer) – Så kallade coated strings delar in tyckarna i två läger. Många anser att dessa påverkar ljudbilden negativt. Fördelen är att de har en väldigt lång livslängd, något som innebär att de behöver bytas mycket sällan.
  • Stål med mjuka överdrag – Vissa tillverkare säljer stålsträngar där de mörkare strängarna är täckta med mjuka material, så som silke och nylon. Det här ger en mjukare ton och är populärt framförallt hos de som spelar mycket plock.

Alla dessa faktorer är viktiga för att få önskad karaktär i ljudet. Kombinera informationen under den första rubriken med materialbeskrivningarna för att guidas till rätt köp. Se utbudet av våra stålsträngar här.