Plektrum


Plektrum är något som de många gitarrister använder sig av. Vissa anser att det inte går att spela utan, medan andra endast spelar med fingrarna. Här hittar du de vi tycker är bäst.

 

Fender
Dunlop
Plektrumhållare
Övriga plektrum

Välj rätt plektrum

Hur vet man vilket plektrum som är rätt? I mångt och mycket handlar det helt om tycke och smak. Det bästa är troligtvis att helt enkelt införskaffa sig flera olika typer för att se vilket som känns bäst att spela med. De faktorer som i huvudsak är avgörande för känslan och soundet är plektrumets tjocklek och material.

Det finns inga rätt eller fel, men en viss tendens finns att blues- och countrygitarrister använder sig av lite tunnare plektrum. Jämför till exempel med gitarrister som spelar heavy metal, som ofta använder sig av tjockare modeller.

Vill man slå an med kraft och tyng är det i regel ett tungt plektrum som gäller. Vill man däremot spela ett känsligt solo kan ett tunnare dito vara bättre. Givetvis finns det dock metalgitarrister som använder sig av tunnare modeller och blues- samt countrygitarrister som använder sig tjockare motsvarigheter. Det finns egentligen inga regler – utan det är upp till dig att testa på.

Utformning

En annan faktor i hur plektrumet känns att spela med är dess utformning. De allra flesta plektrum har en liknande utformning, där ena delen är tjockare med rundade kanter. Den tjocka delen smalas av till en något mer spetsig del, som dock fortfarande är rundad i viss mån. Det är den spetsigare delen som används för att slå an strängarna med.

Tumplektrum

Vidare finns det en del gitarrister som använder sig av tumplektrum. De kan liknas vid en ring som sätts runt fingret. Ett tumplektrum är dock inte stängt som en ring är, utan fortsätter en bit utanför fingret. Den här delen används för att slå an strängarna med. Det är särskilt vanligt bland countrygitarrister att använda sig av tumplektrum.

Plektrumhållare

Här på sidan hittar ni även plektrumhållare. Många gitarrister kan vittna om hur lätt plektrum försvinner. En plektrumhållare kan man fästa på gitarrkroppen och förvara alla sina plektrum i. Praktiskt, enkelt och billigt. Här finns också plektrumhållare för mikrofonstativ. Perfekt på scen!

Särskilda plektrum

Här på sidan har vi valt att ha med ett antal lite speciella modeller. Till exempel kan du handla ett plektrumset i flinta, de med roliga motiv eller med Jimi Hendrixtryck. Vad gäller flintaplektrumen ber vi er att ta hänsyn till att utseendet på dem kan se lite olika ut från set till set. De låter dock alltid lika bra att spela med!