Keyboard Barn


Keyboard barn

”Keyboard Barn”. Många av världens främsta musikstjärnor har börjat med keyboard som barn. Här på sidan tillhandahåller vi keyboards för barn som faktiskt låter bra. Detta eftersom en keyboard som inte håller tillräcklig standard sannolikt inte kommer att uppmuntra barnet till att börja spela mer. Med det sagt är produkterna här prisvärda. Det innebär att vi anser att de låter väldigt bra för priset de säljs för.

Att överväga innan du gör ett köp

 

  • Budget. Hur mycket kan du egentligen tänka dig att lägga? Keyboards för barn finns i många olika prisklasser, och det blir enklare att leta om du vet vilka priser du tittar efter.
  • Utrymme. Om barnet är ungt krävs sannolikt inte en keyboard med fler än 3 – 4 oktaver. En keyboard i fullängd kan det vara fråga om senare, om barnet fortsätter att spela.
  • Funktionalitet. Är det viktigt för dig att barnet lär sig grunderna i keyboard- och pianospelande? I sådana fall kan en enkel keyboard utan vidare funktionalitet räcka utmärkt. Om du istället vill att barnet ska få upptäcka den värld av olika genrer och sound som finns, kanske det är läge att köpa något med en lite större ljudbank.
  • Hörlurar. För många är det viktigt att keyboarden kommer med hörlurar, vilket de flesta keyboards här också gör. På så vis slipper du som förälder lyssna på samma låt, om och om igen, medan barnet kan spela bäst han eller hon vill.
  • Tillbehör. Har du redan rätt hörlurar? Tänk på att det brukar vara ett större uttag för hörlurar i keyboards. De hörlurarna du har till mobilen kommer inte att fungera, så vida du inte köper en adapter. Något annat att ta hänsyn till är stativet. Om det är ett litet och lätt keyboard ställs knappast några större krav på stativets stabilitet. Dock blir det viktigare ju tyngre och större det är.

Vilken nivå är ditt barn på?

Vilken nivå ditt barn är på är givetvis avgörande för vilken keyboard som passar bäst. Använd riktlinjerna nedan för att hitta rätt keyboard:

Väldigt ungt barn

Ett väldigt ungt barn ser troligen keyboarden mer som en leksak än något annat. Här går det bra med så kallade Mini Keys, det vill säga väldigt små tangenter. Dessa keyboards kan hittas i de flesta leksaksaffärer, men är såklart inte att rekommendera för ett barn som har ett seriöst intresse av att lära sig spela.

Nybörjare

Du behöver inget stort eller dyrt keyboard, och egentligen inte heller något som ser ut som, eller känns som, ett riktigt piano. Bäst är att ha ett minimum på 48 tangenter – men särskilt mer än så behöver du knappast ta hänsyn till. Se bara till att det inte är mini-keys, som beskrivet under rubriken ovan. Köp hellre det här keyboardet hos en riktig musikaffär, snarare än en leksaksaffär.

Aspirerande

Tar ditt barn pianolektioner? Letar du efter ett substitut för ett akustiskt piano? I sådana fall bör du köpa en keyboard som låter, känns som och har ett liknande antal noter som ett akustiskt piano. Viktigt är att keyboarden du köper har vägda tangenter (alternativ halvvägda) och minst 61 (men gärna 80) tangenter. Tänk på att i förväg säkerställa att du har plats för en keyboard i dylik storlek.

Om ditt barn är intresserat av musikproduktion

Om ditt barn är intresserad av musikproduktion, är det kanske inte ett akustiskt piano han eller hon bör ha. Istället kanske mer intresse finns för ett keyboard med många olika kontroller. Moderna keyboards brukar ofta kopplas in med MIDI in till datorn.

 

Keyboard Barn – Ett tips för lärandet

Oavsett om du som förälder kan spela sedan tidigare eller inte, finns ett par enkla knep man kan ta till för att lära barnet att bli bättre, lite snabbare. Ett klassiskt trick på keyboard är att helt sonika sätta fast vävtejp på tangenterna och skriva rätt ton på rätt tangent. Vissa väljer att helt enkelt ta en whiteboardpenna och skriva tonerna direkt på tangenterna, men det här rekommenderas inte, av förklarliga skäl. Vill du hålla den i fint skick bör du istället ha ett underlag, just likt vävtejp.